Większość cięć wykonywanych jest prawdziwym ostrzem, ale niektóre można wykonać również fałszywym, jeśli autor chciał wskazać, że dane cięcie należy wykonać fałszywym ostrzem do nazwy cięcia oprócz kierunku, z którego ma być zadane, dodawał słowo "falso" zazwyczaj używano przy cięciach prowadzonych z dołu do góry.
W szermierce bolońskiej cięcia dzielimy na dwie główne kategorie mandritti (liczba pojedyncza "mandritto"), nazywane tak, ponieważ wychodzą od prawej (dritto) strony szermierza, aby trafić w lewą stronę wroga i manroversi lub po prostu roversi (pojedynczy "roverso") wykonywany w odwrotny sposób (od lewej).
- Cięcia wykonywane pionowo od góry do dołu, nazywane są fendente (plur. "fendenti"), pionowe w lewe ramię przeciwnika będzie nazywało sie fendente dritto, a w prawe fendete roverso.
- Cięcia wykonywane pod ukosem z góry na dół to sgualembro (l.m. "sgualembri").
- Cięcia wykonywane poziomo to tondo lub traverso (l.m. "tondi" lub "traversi").
- Cięcia wykonywane pod ukosem z dołu do góry to ridoppio (l.m. ridoppi). Cięcia wykonywane fałszywym ostrzem w ten sposób nazywają się odpowiednio falso dritto (od prawej) i falso manco (od lewej).
- Cięcie wykonywane fałszywym ostrzem pionowo z dołu do góry po linii przechodzącej przez środek ciała przeciwnika nazywane jest montante.
- Cięcie wykonane z "młynćem" nazywane są tramazzzone, młyniec wykonywany jest z góry na dół, ostrze przechodzi od strony wewnętrznej ramienia.
Pchnięcia
Mowa jest o czterech rodzajach pchnięć:
- punta dritta — pchnięcie wykonane poziomo z mieczem trzymanym tak, że paznokcie dłoni są skierowane w dół wyprowadzane z postawy guardia d'intrare.
- punta roversa — pchnięcie wykonane poziomo z mieczem trzymanym tak, że paznokcie dłoni są skierowane w górę wyprowadzane z postawy guardia di faccia.
- imbroccata — pchnięcie wyprowadzane z góry do dołu z postawy Guardia Becca
- stoccata — pchnięcie wyprowadzane z dołu do góry na przykład z postawy Guardia Porta di Ferro
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz